Att göra en pudel

Den som myntade det uttrycket var en PR-konsult vid namn Pål Jebsen i ett uttalande för DN hur migrationsminister Jan O Karlsson gjorde en helomvändning. Det rörde sig om dennes dubbla löner, men han gjorde även andra kontroversiella uttalande, bland annat kallade han president George W Bush för ”galning”. Jebsen sade till tidningen att Karlsson gjorde ”en hel pudel”. Därefter har uttrycken ”göra en halv pudel” och bara ”göra en pudel”, byggts på då det passat. Pål Jebsens hela mening var ”Han gjorde en hel pudel – lade sig på rygg och sprattlade med benen”. Han tog liknelsen från sina egna pudlar när de visade underkastelse. Uttrycket blev synonymt att användas när politiker eller andra samhällstoppar ändrade sig.

 

Pudeln i fokus

 Numer kan även vanligt folk säga att man ”pudlar” när man ångrar något, det har blivit vedertaget. Exakt varför just pudlar får symbolisera detta har ingen förankring eftersom det är ett normalt sätt för alla hundar när de visar underkastelse. Men just pudeln har satt namn på många andra företeelser som pudelfrisyr, pudelns kärna som betecknar något dolt (myntat av Gothes) och förr var pudeln förekommande i sagor i samband med trolldom. Ytterligare en pudel är inblandad i ett skällsord, när någon säger att ”du är en luspudel”. En annan säger: ”Klok som en pudel”. ”Cirkuspudel” används om en person som vill göra sig själv uppmärksammad.

Filmpudel 

”Att göra en pudel” är även titeln på en film med bland annat Eva Röse och Lena Nyman. Handlingen utspelas delvis på en salong för hundtrim, ett ställe där många pudlar blir fina.