Det handlar om: Toypudlar

År 1988 infördes den fjärde storleken för pudlar, toypudeln blev den minsta som för att räknas dit skall ha en mankhöjd under 28 cm, 25 cm anses som idealiskt. Ordet toy torde hänsyfta till leksak men skall skiljas från ”teacup-poodle” vilket är mycket små hundar men som knappast ens liknar pudel. Toypudeln är således under klassen dvärgpudel som nu definieras till 28 till 35 cm mankhöjd. Toy- och dvärgpudel är mycket populära och mer förekommande än mellanpudel och storpudel. Förr var mellanpudel som då kallades lilla pudeln mest populär. Toypudeln som bara funnits i knappt 30 år kanske kommer att gå om i popularitet när den blivit mer vanlig. Men toypudeln är ingen direkt knähund, trots sin litenhet är den en livlig ras numer. Förr kallades den för soffhund men det stämmer inte med dagens hundar. Den är sportig, sällskaplig och mycket lämplig som familjehund. 

Fakta

Det handlar om: ToypudlarPudlars medellivslängd är från 12 år och ibland 15 år, äldre än så är ovanligt. En toypudel uppnår och inleder sin fysiska könsmognade när den är mellan 7 och 10 månader gammal. Puberteten med psykisk mognad inträffar mellan 17 och 24 månaders ålder och då är den lämplig för parning. En hona är dräktig under 58 till 68 veckor. En tumregel säger att parningen lyckas i fyra fall av fem om hundarna blir intresserade av varandra. Havandeskapet börjar märkas efter 5 veckor och en vecka därefter kan man med ultraljudsundersökning se resultatet. Valpar bör stanna hos tiken tills den är minst åtta veckor och från den tiden kan nya hundägare köpa dem hos uppfödare.  

Pudelns saga

Det handlar om: Toypudlar Pudeln är en pigg hund som tycker det är roligt med uppgifter. Den är lätt att träna lydnad och trix. Dessutom är den en utmärkt svamphund. Som lydnadschampion står pudeln i särklass, som tävlingshund är den representerad i stor skala mycket tack vare pälsen som kan formas på ett utsökt sätt.

Ursprung för pudeln tvistas det om, det hävdas att den är bördig från både här och där. Pionjärer för uppfödning av pudlar var engelsmännen som bildade en organisation för ändamålet år 1876. Tyskarna kom efter under 1890-talet Under 1920-talet startades pudelklubbar i Frankrike. En bidragande orsak till populariteten i Sverige kan ha varit Elsa Beskows saga om ”Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin” med pudeln ”Prick”.