Varför ska jag välja en pudel

Pudeln är en hundras som har sitt ursprung i Frankrike. Rasen har länge varit populär som sällskaps- och familjehund och placerar sig oftast högt upp på listan över de populäraste hundraserna. Pudlar kommer i fyra olika versioner, och storleksordningen från minst till störst är denna: toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel eller kungspudel som de också kallas. Pudeln anses ofta vara en av de smartaste hundraserna, de är lättlärda, glada och har ett bra lynne. Alla dessa egenskaper har tillsammans lett till att rasen blivit så uppskattad.

Ytterligare en fördel med pudlar är deras päls. Vi förknippar ofta pudlar med intrikata och uttrycksfulla klippningar. Vill du att din hund skall vara friserad på detta sätt så kräver det en hel del arbete. Väljer du en enklare frisyr är pudeln lättskött, de fäller väldigt lite eller inte alls och de är kända för att vara allergivänliga. Vill du veta mer om hundar och hur det är att äga en hund kan du ( klicka här ). På sajten hittar du hundrelaterade artiklar som innehåller massor av matnyttig information.

Varför ska jag välja en pudel

God hälsa

Trots att pudlar är rashundar har de generellt sett mycket god hälsa. Detta är inte alltid självklart när det gäller framavlade hundraser, men pudeln är ett undantag och hundarna håller sig oftast friska livet ut. Det finns ett par sjukdomar som är relativt vanliga hos rasen, nämligen höftledsdysplasi och ögonsjukdomen PRA. När du köper en pudelvalp bör du därför kolla om det finns anlag för dessa sjukdomar i hundens stam. En pudel lever länge, storpudeln kan bli 12-13 år medan de mindre raserna kan bli 15 år eller mer.

Träna och tävla med din pudel

Pudlar är mycket aktiva hundar som tycker om att vara med där det händer. De gillar att arbeta och uppskattar mentala utmaningar. Detta gör din pudel till en perfekt partner att träna och tävla med. Hundarna är lättlärda och brukar tycka om att visa upp sig, vilket är perfekt då de ofta används som utställningshundar. Du kan även tävla i mer aktiva discipliner med din pudel. De brukar vara mycket duktiga bruks- och lydnadshundar som också uppskattar att delta i grenar som agility och freestyle.