Storpudlar

På många sätt är stodpudel en ras som passar för de allra flesta. Rasen är pigg, energisk, nyfiken, vänlig och även allergivänlig. Den tycker om att vara nära sin familj, få utmaningar som gör att den får tänka samt gärna deltar i exempelvis agility. 

Rasens historia

Pudeln är en gammal ras som idag består av fyra olika storlekar där storpudel är den största. Storpudeln kallas även för kungspudel. Rasen finns avmålad redan på 1400-talet och ursprunget sägs komma från den numera utdöda vattenhunden barbet. Liksom den rasen är storpudeln från början en apporterande vattenhund. Den välkända lejonklippningen har även den väldigt gamla anor. För att storpudlrna skulle simma snabbare klippte man bort oönskad päls. Några partier sparades på de kroppsdelar som är mest ömtåliga och som behövdes skyddas. 

Lynne hos pudlar

Storpudel är en snäll ras som ska vara pigg. Uppfostran bör vara konsekvent då den kan vara manipulativ i sitt sätt men metoderna ska vara milda. Det är en smart hund som behöver få tankeövningar för att stimulera hjärnan varje dag. Den mentala träningen är lika viktig som den fysiska, något som allt fler börjar att ta till sig. Den älskar att vara med sin familj men inte att bli lämnad ensam under allt för lång tid. Om du funderar på att skaffa en storpudel bör du vara förberedd på att detta är en ras som gillar vatten och att simma. Tack vare hundens snälla lynne och dess lättlärdhet är det en passande ras för ungdomar. Hunden följer enkelt sin ägares röst och därför är exempelvis agility och andra lydnadsträningar att rekommendera. Det sägs att pudeln är den näst smartaste rasen efter bordie collien. En storpudel fungerar dessutom ofta väldigt bra tillsammans med andra hundar. I dessa sammnhang kan dock dess tendens till manipualtion komma fram, då gäller det som ägare att vara uppmärksam och träna bort beteendet. Eftersom rasen endast kräver en mild uppfostran är den lämplig även om du inte har varit hundägare innan. 

Sjukdomar och storlek

Storpudel eller kungspudel är störst inom pudelraserna och mäter mellan 44 och 60 centimeter i mankhöjd. Vikten ligger mellan 20 till 32 kilo. Tikarna är mindre än hanarna. Liksom alla hundraser är tikarna dräktiga i nio veckor. Den ses som en frisk ras men som många andra raser finns risk för höftledsdysplasi. Godkända färger är svart, silver, creme, vit, brun, aprikos och röd. Den karaktäristiska pälsen behöver trimmas och borstas regelbundet men anses lämplig för allergiker. Om du har lyckan att ha en storpudel i familjen har du en vän i 13 till 15 år.