Dvärgpudlar

Från början klassades pudlar som pudel och lilla pudeln men med tiden ändrades detta till dvärgpudel, mellanpudel och storpudel. Sedan ungefär 30 år sedan tillkom även toypudeln som nu är den minsta klassen. dvargpudlarÄr pudeln mellan 28 till 35 cm bedöms den som dvärgpudel. När dvärgpudeln blev vanlig kom den att bli den populäraste av pudlar och pudeln står sig gott i gunsten om mest poppis hund. Ursprungligen tränades den som vattenapporterande i England och Tyskland mot slutet av 1800-talet. Under 1920-talet avlades den för att leta tryffel i Frankrike. Alla dessa tre länder och även Ryssland hävdar att dess land var ursprung för pudeln. Opartiska bedömare räknar dock Medelhavsländerna som mer troligt och att den spritts därifrån efter medeltiden. Under den tiden avbildades lejonklippta pudlar i konst, målningar och skulpturer. Exempelvis verket Decamerone av Boccaccio som ingick i sviten om ”Griselda, den trogna”. Man tror att detta gav upphov till talesättet: Pudeltrogen.  

Viktiga fakta

 Pudlars medellivslängd är från 12 år och ibland 15 år, äldre än så är ovanligt. En toypudel uppnår och inleder sin fysiska könsmognade när den är mellan 7 och 10 månader gammal. Puberteten med psykisk mognad inträffar mellan 17 och 24 månaders ålder och då är den lämplig för parning. En hona är dräktig under 58 till 68 veckor. En tumregel säger att parningen lyckas i fyra fall av fem om hundarna blir intresserade av varandra. Havandeskapet börjar märkas efter 5 veckor och en vecka därefter kan man med ultraljudsundersökning se resultatet. Valpar bör stanna hos tiken tills den är minst åtta veckor och från den tiden kan nya hundägare köpa dem hos uppfödare. 

Att göra en pudel

 Uttrycket har egentligen inte att göra med pudlar specifikt eftersom alla hundar slänger sig på rygg för att visa underkastelse. Men det är en bra metafor för att belysa politiker och kändisar som gjort bort sig och gör avbön. Klok som en pudel är ett desto trevligare epitet eftersom en dvärgpudel betraktas som intelligent, i så mån man kan hävda att hundar kan och förstår. Den är lätt att uppfostra, att lyda och göra konster. Förr i tiden användes pudeln som jakthund. Mycket populär som cirkushund, för utställningar och tävlingar. Pudlar har korsats och det har uppstått raser som pudelpointer och labradoodle.