Mellanpudeln – hunden som kom mittemellan

Förvånande när man ser välfriserade vovvar valsa fram på prispodiet, men pudeln är en jakthund. Det är mycket du inte vet om denna fyrbenta kompis.

Mellanpudeln är en ras som länge har varit en del av människans liv. Redan på 1400-talet avbildades pudlar i diverse konstnärliga och litterära verk. Rasen tros ha sitt ursprung i antingen Frankrike eller Tyskland, men hunden tros ha sina ursprungliga rötter någonstans kring medelhavet. Från början var pudeln en vattenhund, som användes i fågeljakten. Hunden kunde då lätt simma ut och hämta bytet. Idag avlas de flitigt, så för en pudel är stamtavlan viktig.

Fysik

Pudeln förknippas inte sällan och inte förgäves med diverse olika hundutställningar. Det är nog också den första konnotationen de flesta får när de hör namnet pudel. Där bedöms hunden efter mått och aspekter enligt rasens standard. Genomsnittet för rasen gällande mankhöjd landar någonstans mellan 35 och 45 centimeter för mellanpudeln, med tikar snittande åt det lägre hållet. Just den här pudelrasen är dock varken den största eller den minsta, utan de landar mitt emellan. De växer till att i vuxen ålder väga runt 25 kilo, med ett minimum på 20 men de största bortåt 32. De klassas på grund av detta som en medelstor sällskapshund.

Ett av de solklara kännetecknen för pudeln är den ikoniska, ulliga pälsen. Den kan variera vitt och brett i färger, men de flesta är någon variation av vit, svart, brun eller röd. Pälsen kräver ett stort engagemang från husse alternativt matte, oavsett om den hålls kort eller lång. Många tar även till det som en slags hobby att frisera den volymfyllda pälsen för att få det ikoniska utseendet. Det här fungerar bra på pudelpäls då den har som en egen vilja, och därför håller formen. Detta kallas för lejonklippning.

Valpar

Från det att tiken har blivit dräktig tar det ungefärligen 60 dagar för valpkullen att födas, men redan efter 28 dagar syns valparna på ett ultraljud. Mellanpudeln får genomsnittligen tre eller fyra valpar i varje kull. När valparna väl är födda ser de annorlunda ut mot sina föräldrar, då de har en betydligt mjukare päls som är vågig snarare än lockig. Kanske kan de därför lätt förväxlas med en annan ras.

Valpen slutar tolkas som en valp när de blivit runt arton månader gamla, och en pudel förväntas leva mellan tio och fjorton år.

Pudeln som husdjur

Pudeln är en familjekär ras, som generellt anses bra med barn. Den blir dessutom sällan aggressiv. Hunden fungerar bra som vakthund, då den gärna vakar men inte alltid nödvändigtvis går till attack. Den vill gärna ha en aktiv livsstil, och passar därför bra med en familj som har samma vision.

Detta är en bra ras för nybörjare då hunden är väldigt mån om att komma överens med sin förare. På grund av det behöver föraren dock vara varsam med hur denne leder sin pudel, då de som ras är väldigt lyhörda.